środa, 9 marca 2011

Maślane śmietankowce

Czasami warto sięgnąć po prosty przepis, aby dostrzec, że smak nie znajduje się w ilości, ale jakości produktów. Ciasteczka są bardzo proste, ich wykonanie nie przysaprza większych problemów. Dlatego właśnie bardzo lubię przepisy "włóż, wymieszaj i gotowe". Poniższe ciastka są wariacją na temat ciasteczek maślanych. Smakują wybornie, szczególnie kiedy trzeba poprawić sobie humor. Przepis wydaje się ciekawy również ze względu na to, że do ciasta nie dodajemy cukru. Znajduje się on tylko na wierzchu.
Ciastka mają delikatny smak, a ich konsystencja bardzo przypomina ciasto francuskie, które posiada budowę warstwową. Podobno powstają one przez wielokrotne rozwałkowywanie ciasta. Ciasto na moje ciastka należy włożyć do lodówki, w tym tkwi ich sekret. Powinno być dobrze schłodzone i cienko rozwałkowane - wtedy będzie można dostrzec konsystencję ciasta francuskiego. 
28 dag mąki pszennej 
25 dag masła 
5 łyżek gęstej śmietany 
1 żółtko 
1 białko do posmarowania, 
cukier kryształ do posypania

Składników nie ma wiele, co znacznie ułatwia sprawę. Jedyne, co może sprawiać kłopoty to dokładne posmarowanie cienkiego ciasta białkiem, a potem posypanie ciasteczek cukrem. Dużym ułatwieniem jest użycie pędzla kuchennego.

Ciastka po dokładnym rozwałkowaniu smarujemy białkiem, a potem posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu az się delikatnie zarumienią. Nie mogą być spalone!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz