sobota, 27 listopada 2010

Przepis na drożdżowe bułeczki - bułeczki z czekoladą

Ciasto drożdżowe jest skomplikowane w swojej prostocie. Mimo niewielu składników, należy zadbać, aby ich jakość była najwyższa. Bardzo dobra mąka, świeże drożdże są tajemnicą sukcesu.

Tajemnica wykonania doskonałego ciasta drożdżowego ciasta jest jeszcze przeze mnie nieodgadnięta…
Oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta jest dla mnie nie do zniesienia. Ach ta niecierpliwość… ;)

Zatem, aby wykonać czekoladowe bułeczki skorzystałam z przepisu, który podaje, by użyć drożdży suchych.




Aby wykonać bułeczki użyłam:
2 szklanek mąki,
3 łyżek masła,
1,5 łyżeczki suchych drożdży,
szczypta soli,
3 łyżki mleka,
kostki czekolady, najlepiej gorzkiej.



Mleko powinno być cieple – nigdy do ciasta drożdżowego nie dodajemy zimnego mleka. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na ponad godzinę, aby mogło wyrosnąć
Moje ciasto – nie wiedzieć czemu – nie wyrosło najlepiej.



Po wyrobieniu ciasta, dzielimy je na kawałki, które napełniamy czekoladą i formujemy w zgrabne kulki.  Do moich bułeczek dodałam czekoladę, która pozostała po fondue.

Każdą z nich smarujemy rozbitym żółtkiem.

Pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.


Najlepiej smakują z kawą zbożową. Smak dzieciństwa...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz