wtorek, 15 marca 2011

Thumbprint

180 g miękkiego masła
1 szklanka cukru (zawsze zmniejszam ilość)
1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam miodem)
1 jajko
2 szklanki przesianej mąki pszennej + 2 łyżki stołowe (300g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego.



Najpierw miękkie masło należy dokładnie połączyć z cukrem, tak aby całość była dobrze zmiksowana i aby nie było czuć kryształków cukru. Następnie dodajemy łyżkę miodu.

Kolejnym krokiem jest wmieszanie jednego jajka, aby całość miała delikatną i puszystą strukturę. po tym delikatnie i powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto, łączymy wszystkie składniki.

Następnie odmierzamy jednakową ilość ciasta na poszczególne ciastka. Najlepiej zrobić to łyżeczką. Później formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.

Aby dopełnić dzieła - kciukiem albo - jak ja to robiłam łyżeczką zostawiamy "ślad kciuka". A na nim układamy niewielką ilość dżemu morelowego lub brzoskwiniowego.

Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 minut - aby nie były bardzo ciemne.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy przez 10 minut i przekładamy na talerz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz